Избери 6 или повече бутилки вино и вземи 10% отстъпка

Eстествената хармония между две големи традиции

Японско уагю и мавруд

В първия ден на месец юни Винарско имение Драгомир и неговите стопани, енолозите Наталия Гаджева и Константин Стоев, станаха домакини на необичайна и безкрайно интересна вечер, организирана по инициатива на Негово Превъзходителство посланика на Япония у нас, г-н Хироши Нарахира. Идеята бе да се срещнат две вековни традиции от две далечни страни, Япония и България, които обаче са с близки културни връзки – да се съчетаят два продукта, създавани с много внимание, прецизност, грижа и лично отношение: цененото в цял свят говеждо wagyu (уагю) и иконичния български мавруд в една от най-качествените си интерпретации.

Вечерята, на която присъстваха много български ценители и познавачи на добрите вкусове, протече в неформална обстановка, в самите производствени помещения на Драгомир – там, където се ражда виното.

Говеждото месо уагю и традициите на консумацията му са важна част от японската култура и бих искал повече хора в България да научат за нея, сподели с гостите Н. Пр. г-н Хироши Нарахира. Най-известно е така нареченото Kobe Beef, което е уагю от района на град Кобе, но по подобен начин се отглеждат животните в различни региони на Япония – следвайки традицията за изключително внимание, грижи и индивидуално отношение към всяко животно. Посланик Нарахира развенча и други митове за японското говеждо, като обясни, че заради категоризацията на месото често се приема за даденост, че най-високият клас А5 предлага и най-добър вкус и най-високо качество. Но тази категория обхваща месото с най-висок процент мраморизация – при тази категория в говеждото има над 50% мазнини, а това невинаги се счита за най-здравословно.

За най-добро се смята месото, при което балансът е оптимален. Днес представяме пред вас месо, което по наше мнение е с най-добър баланс между мазнини и червено месо, сподели още Н. Пр. г-н Хироши Нарахира и добави: Прието е мнението, което считам за неправилно, че японското говеждо винаги е изключително скъпо. Да, то в никакъв случай не е евтино, но в Япония, в средностатистическите семейства то често присъства на трапезата. Днес, месото, което опитваме, е с максимално добър баланс между качество и цена. То е от животни, отгледани с много внимание от стопани, които искат качеството и този забележителен вкус да достигнат до повече хора по света.

За случая говеждото wagyu, внесено от Япония, бе майсторски приготвено от младия готвач на посолството, шеф Фурутани, натрупал опит в прочут ресторант в Киото с три звезди от Мишлен.

А виното, което домакините от Драгомир предложиха за вълшебното японско месо, беше Dragomir Reserve Mavrud & Cabernet Sauvignon – за поредна година това богато и красиво вино е част от DiVino Top 50 за 2022.

И да, без съмнение този традиционен брестнишки бленд от мавруд и каберне совиньон и вълшебното уагю бяха в съвършена и фина хармония – дълбоката сочност, фината пикантност, привлекателната дива нотка и нюансите на какао и черен плод при това пищно вино балансират богатата масленост на месото уагю и съвършено подчертават сладостната дълбочина и умами усещането в него.

А за да бъде изживяването още по-богато и пълноценно, по време на вечерта беше открита и изложбата на талантливите Дарина и Андрей Яневи, която можете да разгледате във винарната в Брестник до 30 юли 2023.

10% ОТСТЪПКА

Избери 6 или повече бутилки вино и
вземи 10% отстъпка

10% ОТСТЪПКА