ЗА ДРАГОМИР
Нашият нов дом
Новият ни винен дом е модерна, авангардна сграда, в която заработихме през 2020 година. Технологично е проектирана изцяло по наше задание и напълно съответства на стила на вината ни. Производственият капацитет е до 90 000 бутилки годишно, основно червени вина. Оборудвана е с техника от последно поколение и най – висок клас бъчви. Дегустационната зала е интегрирана в производството и докато се наслаждавате на виното можете да наблюдавате и част от технологичния процес. Заповядайте при нас, за да превърнем заедно посещението в чаши запомнящо се удоволствие!

Лозето и Гроздето
Гроздето за нашите вина се отглежда в два микрорайона на България, Тракийска низина :
- Землището на село Белащица, в подножието на Родопите, Западна Тракийска низина, засадено с българските сортове мавруд и рубин , през 2008 година с площ 11.12 ха – наето под аренда
- Землището на село Свирково, Южен Сакар, засадено със сортовете Рубин, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира, Пти вердо ,
през 2017 година с площ 23.94 ха - Лозето е сгушено в хълмовете на Южен Сакар и е заобиколено от дъбови гори. Почвите са лесивирани, канелени – горски изключително подходящи за червени сортове грозде и вина , подходящи за стареене.
За бялото грозде се доверяваме на нашите колеги от Вила Устина и Шато Сунгурларе.

Винификация и Виното
Във Винарско имение Драгомир гроздоберът се планира след проследяване на технологичните показатели на суровината – санитарно състояние, захари, киселини, pH, фенолна запасеност.
След определянето на технологичната зрялост на отделните сортове грозде, извършваме ръчно бране, в малки касетки.
Гроздето се транспортира до винарната и престоява една нощ в хладилна камера при температура под 8 º С .
На следващия ден се сортира за отстраняване на всички некачествени чепки и зърна, ронка и постъпва за:
Бяло вино и розе
В пресата, пресова се и само мъстта се прехвърля в съдове (иноксови резервоари или дъбови бъчви) за ферментация.
Ферментацията се осъществява при строг температурен контрол и е с продължителност 20 – 30 дни. След ферментация се откалява и прехвърля в бъчви или иноксови резервоари за протичане на частична ЯМКФ и последващо отлежаване. За определен период от това отлежаване се прави и периодичен батонаж (вдигане на фината утайка на виното).


Червено вино
в съдове на ферментация (иноксови резервоари или дъбови бъчви). Ферментацията преминава през три етапа:
– Студена мацерация: 10 – 12 дни при температура 8 – 10 º С – за извличане на багрилна материя и аромат на виното
– Алкохолна ферментация: 10 – 15 дни при температура 24 – 28 ºС – дрождите превръщат захарта в алкохол
– Постферментативна мацерация – задържане на готовото вино в джибрата – за оформяне на структурата на тялото
Готовото вино се източва от резервоарите и след откаляване се пълни в бъчви или прехвърля в друг иноксов резервоар за протичане на ЯМКФ. В зависимост от категорията на вината следва отлежаване в бъчва от 12 до 36 месеца. За определен период от това отлежаване се прави и периодичен батонаж (вдигане на фината утайка на виното). Отлежаването за завършва с дегустация за направата на финалните купажи. Следва бутилиране и съзряване в бутилка.
Традиции и настояще
Винарско имение Драгомир е разположено в сърцето на Тракийската низина, която е известна с традиции във винопроизводството, датиращи от древни времена. Траките са считани за едни от най-добрите винари в Античността, а ароматното и силно вино, произвеждано от тях, е прочуто в цял свят, като дори самият Омир не пропуска да увековечи неговите качества. Ние пренасяме историята в съвремието чрез името на емблематичното ни вино ПИТОС – древен тракийски съд за производство и съхранение на вино.
Нашият Екип

Наталия Гаджева
Съсобственик, енолог, визионер

Константин Стоев
Съсобственик, водещ енолог, визионер

Никола Воденичаров
Оперативен енолог

Мирослава Делчева
Доктор, енолог, винен гид

Димитър Гаджев
Производствен винарски екип

Георги Крушков
Производствен винарски екип

Светлозар Янков
Производствен винарски екип

Весела Запрянова
Енолог, лабораторен контрол
ЗА ДРАГОМИР…..
И СИЛАТА НА ТЪРПЕНИЕТО
През лятото на 2006 година закрачихме по пътя за осъществяването на една мечта – да създадем наш винен дом , в който с натрупаните през годините знания , умения, постоянство и много труд, да се ражда нашето вино.
Преминахме през няколко места за винифициране –две години в село Братя Даскалови, десет години в Пловдив , докато през февруари 2020 година се пренесохме в новата ни винарна в село Брестник на 5 км. от град Пловдив, в която смятаме щастливо да остареем…..
През всичките тези години сме водени единствено от мисълта за създаване на вина със собствен стил – безкомпромисни като качество , максимално показващи потенциала на тероара на микрорайоните на България , винифицирани с щадящи технологични практики и основно произведени с голямо участие на локални (автохтонни) сортове грозде – Рубин, Мавруд, Димят и купажи с тях. За 14 – те си години съществуване името ДРАГОМИР стана синоним на качество, което смятаме да надграждаме във всяка следваща реколта.
Новият винен дом на Винарско имение Драгомир е модерна, авангардна сграда , като технологично е проектирана изцяло по наше задание и напълно съответства на стила на вината ни . Производствения капацитет е до 90 000 бутилки годишно, основно червени вина.
Оборудвана е с техника от последно поколение и най- висок клас бъчви.
Дегустационната зала е интегрирана в производството и докато се наслаждавате на виното можете да наблюдавате и част от технологичния процес.
Заповядайте при нас, за да превърнем заедно посещението в чаши запомнящо се удоволствие!
Наталия § Константин,
Енолози и визионери
