ЗА ДРАГОМИР

Нашият нов дом

Новият ни винен дом е модерна, авангардна сграда, в която заработихме през 2020 година. Технологично е проектирана изцяло по наше задание и напълно съответства на стила на вината ни. Производственият капацитет е до 90 000 бутилки годишно, основно червени вина. Оборудвана е с техника от последно поколение и най – висок клас бъчви. Дегустационната зала е интегрирана в производството и докато се наслаждавате на виното можете да наблюдавате и част от технологичния процес. Заповядайте при нас, за да превърнем заедно посещението в чаши запомнящо се удоволствие!

Лозето и Гроздето

Гроздето за нашите вина се отглежда в два микрорайона на България, Тракийска низина :

    • Землището на село Белащица, в подножието на Родопите, Западна Тракийска низина, засадено с българските сортове мавруд и рубин , през 2008 година с площ 11.12 ха – наето под аренда
    • Землището на село Свирково, Южен Сакар, засадено със сортовете Рубин, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира, Пти вердо ,
      през 2017 година с площ 23.94 ха
    • Лозето е сгушено в хълмовете на Южен Сакар и е заобиколено от дъбови гори. Почвите са лесивирани, канелени – горски изключително подходящи за червени сортове грозде и вина , подходящи за стареене.

За бялото грозде се доверяваме на нашите колеги от Вила Устина и Шато Сунгурларе.

Винификация и Виното

Във Винарско имение Драгомир гроздоберът се планира след проследяване на технологичните показатели на суровината – санитарно състояние, захари, киселини, pH, фенолна запасеност.
След определянето на технологичната зрялост на отделните сортове грозде, извършваме ръчно бране, в малки касетки.
Гроздето се транспортира до винарната и престоява една нощ в хладилна камера при температура под 8 º С .
На следващия ден се сортира за отстраняване на всички некачествени чепки и зърна, ронка и постъпва за:

Бяло вино и розе

В пресата, пресова се и само мъстта се прехвърля в съдове (иноксови резервоари или дъбови бъчви) за ферментация.

Ферментацията се осъществява при строг температурен контрол и е с продължителност 20 – 30 дни. След ферментация се откалява и прехвърля в бъчви или иноксови резервоари за протичане на частична ЯМКФ и последващо отлежаване. За определен период от това отлежаване се прави и периодичен батонаж (вдигане на фината утайка на виното).

Червено вино

в съдове на ферментация (иноксови резервоари или дъбови бъчви). Ферментацията преминава през три етапа:
– Студена мацерация: 10 – 12 дни при температура 8 – 10 º С – за извличане на багрилна материя и аромат на виното
– Алкохолна ферментация: 10 – 15 дни при температура 24 – 28 ºС – дрождите превръщат захарта в алкохол
– Постферментативна мацерация – задържане на готовото вино в джибрата – за оформяне на структурата на тялото

Готовото вино се източва от резервоарите и след откаляване се пълни в бъчви или прехвърля в друг иноксов резервоар за протичане на ЯМКФ. В зависимост от категорията на вината следва отлежаване в бъчва от 12 до 36 месеца. За определен период от това отлежаване се прави и периодичен батонаж (вдигане на фината утайка на виното). Отлежаването за завършва с дегустация за направата на финалните купажи. Следва бутилиране и съзряване в бутилка.

Традиции и настояще

Винарско имение Драгомир е разположено в сърцето на Тракийската низина, която е известна с традиции във винопроизводството, датиращи от древни времена. Траките са считани за едни от най-добрите винари в Античността, а ароматното и силно вино, произвеждано от тях, е прочуто в цял свят, като дори самият Омир не пропуска да увековечи неговите качества. Ние пренасяме историята в съвремието чрез името на емблематичното ни вино ПИТОС – древен тракийски съд за производство и съхранение на вино.

Нашият Екип

ЗА ДРАГОМИР…..

И СИЛАТА НА ТЪРПЕНИЕТО

През лятото на 2006 година закрачихме по пътя за осъществяването на една мечта – да създадем наш винен дом , в който с натрупаните през годините знания , умения, постоянство и много труд, да се ражда нашето вино.
Преминахме през няколко места за винифициране –две години в село Братя Даскалови, десет години в Пловдив , докато през февруари 2020 година се пренесохме в новата ни винарна в село Брестник на 5 км. от град Пловдив, в която смятаме щастливо да остареем…..
През всичките тези години сме водени единствено от мисълта за създаване на вина със собствен стил – безкомпромисни като качество , максимално показващи потенциала на тероара на микрорайоните на България , винифицирани с щадящи технологични практики и основно произведени с голямо участие на локални (автохтонни) сортове грозде – Рубин, Мавруд, Димят и купажи с тях. За 14 – те си години съществуване името ДРАГОМИР стана синоним на качество, което смятаме да надграждаме във всяка следваща реколта.

Новият винен дом на Винарско имение Драгомир е модерна, авангардна сграда , като технологично е проектирана изцяло по наше задание и напълно съответства на стила на вината ни . Производствения капацитет е до 90 000 бутилки годишно, основно червени вина.
Оборудвана е с техника от последно поколение и най- висок клас бъчви.
Дегустационната зала е интегрирана в производството и докато се наслаждавате на виното можете да наблюдавате и част от технологичния процес.
Заповядайте при нас, за да превърнем заедно посещението в чаши запомнящо се удоволствие!
Наталия § Константин,
Енолози и визионери

НОВО ВИНО

Sarva Rose

РЕКОЛТА 2021