Dragomir Wine Estate and its architecture

Here is what the owners of Dragomir Natalia Gadzheva and Kosyo Stoev shared about their project with the architects:
Working with architect Todor Obreshkov and the ZOOM studio team is an easy task because we speak the same language. They have prior experience implementing wine projects, and we believe that we have accomplished what we set out to do after giving them a clear task regarding the technology and, as a result, what the vision of the building should be. In terms of technology, our wines are very precisely produced, adhering to a strict line And the structure that would be their home had to be a match for them. We are relieved that, despite this difficult year, we have already passed through the threshold of our new home, and we are very pleased with our collaborative work with the architectural team.

Todor Obreshkov and Teodora Aleksieva both want their customers to enjoy each new project and be more satisfied than the last. This was the case with Dragomir! We wish them the same level of satisfaction when they complete their next winery project, which will be in the Struma Valley, near Melnik, in the village of Lozenitsa, a beautiful location with views of Pirin, Alibotush, and Belasitsa.

A brief excerpt from the project’s professional architectural description

NB Nothing can replace a personal tour of the cellar, followed by wine tasting!

The main volume of the cellar is divided into two rectangular levels that are arranged in accordance with the simple geographical directions. The long facades face north and south, while the short facades face east and west. The cellar is located in the property’s southernmost and highest point, providing a panoramic view of Plovdiv. When viewed from north to south, the elongated north façade is projected beneath the silhouette of the mountain hills and serves as a screen for the future area designated for the construction of 16 detached houses, a club, and a small fitness center, while also serving as a backdrop to hide the unsightly old outbuildings across the street facing south.
The goal from the start was for the appearance and character of the new winery’s construction to clearly reflect and show the essence of technological production while carrying out the basic principle – to fit in the terrain organically. The end result is a functionally complete and diverse ensemble that enriches the environment, particularly the natural features of the rural landscape. Underground and semi-underground levels make up a large portion of the actual built-up area. However, the main idea of using displacement during construction is definitely preserved. The terrain’s slope suggests a stepwise development of the construction. The gravitaty flow in the wine process is enabled by the difference in levels, which is used as a technological advantage. Gravity flow of grapes and wine is a classic and tested method from an oenological standpoint, and digging in the terrain provides the indoor microclimate typical of wineries and favorable for making good wine with low energy consumption. Located deep in the terrain, the large basements and their volumetric impact do not disturb the park environment and the nearby village’s neighborhoods with residential and villa buildings. Thus, oenologists’ requirements are met, and the production building, dug into the slope, is nestled in the folds of the terrain without irritating the eyes…

NEW WINE

Sarva

Dimyat

YEAR 2020