В новия дом на„Драгомир“,
където ще ви научат да разлиствате виното

Наталия и Косьо са сред най-емблематичните двойки на българската винена сцена. Артистични, харизматични и елегантни – точно каквито са и вината с марка „Драгомир“, които двамата правят вече 14 години. Поканиха ни в новия си дом – високотехнологична винарна близо до Пловдив, в която са вложили опит, умения и креативност. Място, където с радост ще посрещат ценители от цял свят, за да ги посветят в тайните на доброто вино.

Удоволствие е да общуваш с хора, извървяли пътя до мечтата си с уверени крачки, с отдаденост и висок професионализъм. Наталия Гаджева и Константин Стоев са завършили един и същ техникум в Пловдив, но се запознават по-късно във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в града под тепетата. Още по-късно откриват, че имат както общи възгледи за винарството, така и допирни точки като хора, и преди 22 г. тръгват по общ път. Заедно с приятеля си Валери Мектупчиян създават Винарско имение „Драгомир“ през 2006 г. В екипа им присъстват хора, с които са започнали преди време стажа си във винарството. Защото вярват, че във винарството трябва да има надграждане, да се създава традиция и постепенно да се изгражда физиономията на виното. Вярват и че най-успешни са семейните фирми, затова и двете им момчета са включени в работата. От 2017 г. имат свой лозов масив с площ 240 дка в село Свирково, Симеоновградско, и 10-годишен договор за аренда на 130 дка с любимите им сортове мавруд и рубин в землището на село Белащица край Пловдив. Досега винифицират около 60 000 бутилки годишно – предимно премиум вина, печелят куп награди и верни почитатели.

Както във всеки успешен бизнес, необходимостта от разширяване идва по естествен път и допринася за реализирането на мечтата им за нова винарна, която датира от 2008 г. Оттогава имат и готов проект, но изграждането започва чак през май 2018. През 2014 г. се връщат отново в старата винарна в село Брестник, в която са работили като млади технолози. Полуразрушената сграда ще бъде интегрирана в комплекса на новата винарна, която ще отвори врати тази пролет.

„Винаги сме искали да създаваме вино, което да може да пази нашата история и работа в годините. Затова е нужно пространство за отлежаване в бъчва и бутилка и с новата винарна ще можем да го постигнем. Постепенно ше увеличим капацитета на производство до 100 хиляди бутилки и ще имаме отлични условия за провеждане на обучителни дегустации“, разказва Наталия. Проектът им изцяло е подчинен на технологията. Константин Стоев – един от топ винарите на България и носител на наградата „Енолог на годината“, е разпределил пространството така, че да бъде възможно най-лесно за правене на вино.

Магазинът може да посреща едновременно до 6 човека, в дегустационната има място за 30, до 100 между бъчвите, а в процес на завършване е площадка за събития на открито за до 200 души. Освен изключителните вина, дегустациите са нещо, с което марката „Драгомир“ е популярна. „Виното може да бъде просто вино или такова, което, като ти налеят, 15 минути да въртиш чашата и да откриваш нови неща. Не искаме хората, които се срещат с нашите вина, да научават за тях с първа глътка, искаме да ги караме да разлистват виното. Това се постига, когато лозето е в етап на зрялост, а хората, които правят
виното, са натрупали достатъчно опит. Затова вече представяме едни по-фини и интригуващи вина, едновременно даряващи наслада и обучаващи хората“…

Разказът на Наталия е толкова вкусен и сочен, че почти физически усещаме аромата и кадифената мекота на вината им.
С кое най-много се гордеете, ги питам за финал.
„С бъдещите вина, които ще направим. Всяко следващо е все по-добро“, обещава Косьо.

НОВО ВИНО

Sarva Rose

РЕКОЛТА 2021